Soms is een beetje betutteling goed voor ons, ook als het de waterkoker betreft. We kiezen telkens voor energieslurpende apparaten en goedkoop-is-duurkoop.

We staan in de rij bij de kassa van de supermarkt en ze kijkt me met vuurspuwende ogen aan: ‘Maar papa, dit is gewoon stom!’ Mijn negenjarige dochter krijgt zakgeld, maar mag daarvan geen snoep kopen. ‘Alsof ik thuis nooit snoep eet. En bij Sint-Maarten en Sinterklaas mag ik heel veel snoepen, maar nu mag ik niet die ene, kleine Chupa Chups-lolly kopen. Dit slaat gewoon nergens op!’

Ze kijkt de andere kant op en weigert de boodschappen op de lopende band te leggen. En dan komt het: ‘Denk je dat ik een klein kind ben of zo? Denk je dat ik zelf niet kan kiezen wat goed of slecht voor me is?’

Dat denk ik inderdaad. En ik wil haar leren dat je sommige dingen gewoon niet moet kopen omdat ze slecht voor je zijn.

Vorige week maakte Europees commissaris Frans Timmermans bekend dat Europa meer huishoudelijke apparaten gaat...