Was handel vroeger eerlijker? Toen zeilschepen nog goederen vervoerden, werd menige scheepslading door Caraibische slaven geproduceerd. Toch zijn nostalgie en eerlijke handel in onze beeldvorming innig verstrengeld. Van fairtradecacao verwachten we dat die door keuterboeren en hun glimlachende gezinsleden wordt gemaakt. Grootschalige, machinaal werkende plantages voldoen niet aan dat beeld, ook niet als ze een keurmerk hebben en meer welvaart en hogere kwaliteit opleveren.
De chocolade van The Grenada Chocolate Company voldoet aan ons ideaalbeeld van eerlijke waar. Kleinschalig en organisch geteeld op Grenada, een Bovenwinds eilandje. Op foto’s zien we olijke werknemers die ontspannen de cacao plukken. Met de hand produceren ze chocoladerepen, in tegenstelling tot grootschaligere fairtradeconcurrenten die de bonen in de Zaanstreek machinaal verwerken. De apparatuur in het fabriekje stamt uit het begin van de vorige eeuw, omdat toen ‘kwaliteit belangrijker was...
Je reactie wordt geplaatst zodra deze is goedgekeurd. Je reactie is geplaatst.