Was handel vroeger eerl­ijker? Toen zeilschepen nog goederen vervoerden, werd menige scheepslading door Carai­bische slaven geproduceerd. Toch zijn nostalgie en eerlijke handel in onze beeldvorming innig verstrengeld. Van fairtradecacao verwachten we dat die door keuterboeren en hun glimlachende gezinsleden wordt gemaakt. Groot­schalige, machinaal werkende plantages voldoen niet aan dat beeld, ook niet als ze een keurmerk hebben en meer welvaart en hogere kwaliteit opleveren.

De chocolade van The Grenada Choco­late Company voldoet aan ons ideaalbeeld van eerlijke waar. Klein­schalig en organisch geteeld op Grenada, een Bo­ven­winds eilandje. Op foto’s zien we olijke werknemers die ontspannen de cacao plukken. Met de hand produceren ze chocoladerepen, in tegenstelling tot grootschaligere fairtradeconcurrenten die de bonen in de Zaan­streek machinaal verwerken. De apparatuur in het fabriekje stamt uit het begin van de vorige eeuw, omdat toen ‘kwaliteit belangrijker was...