Evert Nieuwenhuis houdt duurzaamheidsclaims tegen het licht.

goed

Lokaal geproduceerd voedsel beleeft gouden tijden. Geen nieuw, hip restaurant zonder lamsvlees uit Dichtbijpolder of gele bietensalade van buurtboer Peter. Lokaal voedsel is vaak lekkerder en het geeft niet in de laatste plaats een goed gevoel: het staat ver weg van die dolgedraaide mondiale voedselmachine waarin bijna alles is geoorloofd om de financiële oogst voor het hoofdkantoor te maximaliseren. En o ja, het is beter voor het milieu. Lokaal voedsel heeft immers minder afstand afgelegd en ons boerenverstand vertelt ons dan dat er dan minder CO2 vrijkomt.

Dat laatste is niet altijd waar. Tomaten worden in het warme Spanje milieuvriendelijker gekweekt dan in de gasgestookte kassen van het Westland. Ook lamsvlees uit Nieuw-Zeeland kan milieuvriendelijker zijn dan die uit Dichtbijpolder, bijvoorbeeld omdat er op veel grotere schaal vee wordt gehouden en de ecologies of scale milieuwinst opleveren. De CO2 die...