Evert Nieuwenhuis houdt duurzaamheidsclaims tegen het licht.

Buitenstaanders zijn de beste vernieuwers. Ze hebben geen belang in de vastgeroeste systemen die dit land zo weerbarstig maken voor duurzame vernieuwing. Neem Gerard Steijn. Hij bedacht een minifabriek in twee verplaatsbare zee-containers die bouwpuin recyclet tot grote legostenen om in arme landen huizen mee te bouwen. Hij tart daarmee de mores van zowel de bouwsector als de hulpindustrie.

Zes jaar geleden ging de aimabele Steijn (73) met pensioen, vertelt hij tussen enkele huisjes van lego-beton op een verlaten terrein in de Amsterdamse Westelijke haven. ‘Na mijn laatste werkdag dacht ik: welk verschil heb ik in mijn werkende leven gemaakt? De vraag liet me niet los, en na een paar maanden luieren wilde ik weer aan de slag.’ In zijn baan als organisatie- en communicatieadviseur had hij voor diverse bedrijven gewerkt. Onder meer voor een ingenieursbureau, waar hij zag dat bouwpuin zowel een probleem als...