Zoals een dominee zich geen misstap kan veroorloven, zo leidt ook het Geweten een voorbeeldig groen leven. Op één eco-zonde na: mijn auto. Ik rijd een dikke, dertig jaar oude Mercedes-Benz diesel. Een klassieke schoonheid en ook nog eens oerdegelijk. Acht jaar en vijfentachtigduizend kilometer na aanschaf heeft ze nog nooit dienst geweigerd, en met elf kilometer per liter is ze ook nog eens verrassend zuinig. Ik weet, oude diesels zijn niet moeders schoonste, maar dat kan toch niet opwegen tegen de vervuiling die het kost om een nieuwe, schonere auto te maken? Twee jaar geleden beschreef ik in Vrij Nederland (9 oktober 2010) een poging om met enkele foefjes mijn oude roetbak om te toveren tot een groene bolide. Deze poging faalde jammerlijk. Onderzoeksrapporten en gesprekken met deskundigen wezen uit dat het beter is een nieuwere en dus schonere auto aan te schaffen. De vieze uitlaatgassen van de oude Duitse dame wegen niet op tegen de milieuvervuiling van het produceren van een...