Goed, schrijft lezer J. van B. uit A. naar onderstaand e-mailadres, ‘oldtimers moeten de stad uit, behalve die van u.’ De heer van B. reageert op Het Geweten van vorige week, waarin ik oude auto’s ‘ethisch onverantwoord’ noem omdat ze met hun enorme hoeveelheden fijnstof dood en verderf zaaien. Evengoed kan en wil ik geen afstand doen van mijn trouwe, roet spuwende Mercedes-Benz uit 1983. Elk mens heeft recht op één eco-zonde, schreef ik. Van B. kan dat billijken (rijdt zelf ook een oude roetbak van Duitse makelij, geeft hij toe). ‘Maar waarom mogen die smerige scooters dan wel in de stad rijden? Die zaaien pas dood en verderf met hun asociale rijgedrag. Ik heb eens gelezen dat brommers en scooters belachelijk veel troep uitspugen. Dat u daar over zwijgt, is pas onethisch! U verzaakt uw journalistieke plicht om evenwichtige berichten te schrijven.’

Van B. heeft een punt. Op sommige Amster­­damse lantarenpalen prijkt een sticker met als titel ‘De eerlijke brommer’. We zien een...