Film

'Het genie' Tarantino en z'n fetisjen

Amarens Eggeraat
Quentin Tarantino op de set van Grindhouse. Foto: Sunset Box/Allpix Press SARL/HH.

Nu er steeds meer naar buiten komt over Quentin Tarantino’s afwijkende gedrag op filmsets en met collega’s, rijst de vraag weer: kunnen we het genie los zien van het seksisme?

‘Ik houd niet van de films van Quentin Tarantino’, schrijft Victoria Smith in The New Statesman, ‘mag ik dit nu eindelijk toegeven?’ Haar vraag klinkt erg retorisch, nu het ene na het andere negatieve bericht over de regisseur verschijnt. Hij liet Uma Thurman tegen haar zin in een gevaarlijke auto rijden, waardoor ze in een ongeluk terechtkwam, waarin ze (volgens leden van de stuntgemeenschap) zo haar hoofd had kunnen verliezen. Hij schijnt Rose McGowan te begroeten met de luide mededeling dat hij zich graag aftrekt op filmbeelden van haar voeten. In 2003 noemde hij dat wat Roman Polanski een gedrogeerd dertienjarig meisje heeft aangedaan ‘geen verkrachting, maar gewoon seks’. En hij beet Fergie in haar arm op de set van Planet Terror.

Uma Thurman in Kill Bill 2, geregisseerd door Quentin Tarantino....
Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials