U bent een vluchteling en u bent net aangekomen in Nederland. Hoe gaat u om met al die moeilijke momenten? Hoe bouwt u iets op in dit vreemde land? Vluchtelingen die u voorgingen geven hier advies. Also available in English and Arabic.

Wonen in het AZC

1. Probeer eerst te landen

Ilias Mathab (28, ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, vluchtte in 1998 uit Afghanistan): ‘Toen ik aankwam in Nederland hadden we een heel lange reis afgelegd. En nu was ik opeens in Nederland, een land waar de deuren vanzelf open gingen, waar mensen kassa’s hadden in plaats van telramen. Ik voelde me compleet stoned, alsof ik tussen droom en werkelijkheid leefde. Ik had echt tijd nodig om te aarden.’

2. Meng u niet in ruzies op het AZC

Babak Amiri (45, muzikant, vluchtte in 1991 uit Iran): ‘In het asielzoekerscentrum is de sfeer vaak gespannen. Logisch: je gooit een paar honderd getraumatiseerde mensen bij elkaar, dan is het nog een wonder dat ze niet elke dag vechten. Probeer...