Herman Gordijn is overleden, schilder van ‘onvoorstelbaar gevormde lijven’. In 1988 sprak Bibeb hem over zijn werk en zijn leven. ‘Mensen beseffen het niet, hoe kun je nou geil worden door het zien van een tram die op je afkomt!’

In zijn overweldigend grote witte atelier glanst de witte vloer als glad ijs. ‘Dit heb ik direct in heel heldere stralende felle kleuren opgezet,’ zegt hij. We staan voor twee metershoge panelen. Hij – noemt ze een tweeluik. ‘Toen ik bezig was met de figuur op de voorgrond van het linkerpaneel dacht ik, verrek, het lijkt wel die vrouw van het Oudekerksplein, die Mien uit RUR, ze werkte altijd als hoer en heeft nu een eigen bordeel. Ze had dat gulzige, een prachtige Fellini-figuur, straalde vitaliteit en humor uit. Ik ging eraan door, ze begon er steeds meer op te lijken. Ik dacht: ze is het, ik ga proberen met haar in contact te komen. Heb haar opgespoord, ben bij haar geweest, waar die meiden achter glas zitten. Ze is hier geweest, heeft...