Christiaan Brester bedacht een kastje dat zonne-energie mogelijk maakt voor Verenigingen van Eigenaren.

‘Om vier uur in de nacht van 15 december 2011 heb ik mijn eerste aantekening gemaakt,’ zegt Christiaan Brester, de bedenker van Herman, de Zonnestroomverdeler. ‘Ik had een casus met zonnepanelen waar ik niet uitkwam. Toen dacht ik: als ik nu eens een knop maak die dit en dit kan, is het probleem dan niet opgelost?’

De kwestie die Brester uit de wereld hielp, was dat het voor Verenigingen van Eigenaren financieel onaantrekkelijk is gezamenlijk een dak met zonnepanelen te bedekken. Leg je ze op je eigen eengezinswoning, dan mag je de opbrengst aftrekken van je totale stroomverbruik. Voor elk opgewekt kilowattuur toucheer je het volle pond van de stroomprijs, ongeveer twee├źntwintig cent. Maar als je meer dan tienduizend kWh aan zonnestroom teruglevert, vang je nog maar dertien cent. Flatbewoners betalen dus voor elk tikje op hun individuele meter twee├źntwintig cent, maar voor...