Het moet me niet te vaak gebeuren dat iemand me ongevraagd komt melden dat er geen brand bij me zal uitbreken. Ik heb een brandverzekering en zou er achterdochtig van worden.

Les 1 uit het opleidingsklasje voor jonge diplomaten: onderhandel niet over zaken die al onwrikbaar vastliggen. Stating the obvious, het pakt bijna altijd averechts uit. Voor de zekerheid toch nog een keer met een ander afspreken dat je niet zult stelen? Dat je niet corrupt zult zijn? Dat je je aan de wet zult houden? Je bereikt er precies het tegendeel mee. Herbevestigen is levensgevaarlijk.

Het is allemaal deel van een oud dilemma uit de diplomatie, maar eigenlijk uit alle contacten die sprekende mensen met elkaar onderhouden. Van de conferentiezaal tot de slaapkamer geldt: hoe moet ik iets zeggen dat ik al eens eerder heb gezegd? Of is zwijgen de beste manier om iets te herhalen? Heb je iemand trouw beloofd, dan sta je de tweede en derde en elke volgende keer voor de vraag of je dat steeds moet herhalen...