De jonge vrouw die aan gespreksleider Pieter Hilhorst vertelde dat Nederland zo saai was zonder Ayaan Hirsi Ali, moest duidelijk iets overwinnen. Ze heette zelf ook Ayaan, was Somalische en had zich soms dood geërgerd aan de ferme uitspraken van haar naamgenote.

‘Toch mis ik haar,’ zei ze verlegen. ‘Tijdens de verkiezingscampagne had niemand het over integratie. Zonder Ayaan is dat debat helemaal verstomd.’ Moslims vatten haar uitspraken veel te persoonlijk op, vond deze Ayaan. ‘Als ik aan mijn familie zou vertellen dat ik het jammer vind dat Ayaan Hirsi Ali weg is, zouden ze me vragen of ik wel goed bij mijn hoofd ben. Je moet als moslim positie kiezen als het om Ayaan gaat. Steun aan Ayaan betekent verraad.’

Aanleiding voor de samenkomst in De Rode Hoed afgelopen zondag, was het verschijnen van De orkaan Ayaan, geschreven door Volkskrant-journalisten Sara Berkeljon en Hans Wansink. Een debat gewijd aan de erfenis van Ayaan Hirsi Ali. Had ze het land goed...