'Heerlijke nieuwe wereld' - Günter Walraff

Henk van Renssen

Ik, Somali

Na een paar weken vrieskou valt begin 2009 in Keulen de zwerver Marco dood neer, waarschijnlijk door verzwakking en uitputting. De plaatselijke autoriteiten besluiten hem op het armenkerkhof te begraven: het lukt ze niet zijn naaste familie op te sporen.

Terwijl dat niet heel moeilijk zou zijn geweest. Günter Walraff, de ­inmiddels zevenenzestigjarige journalist die in de jaren zeventig en tachtig beroemd werd met zijn undercoverreportages als roddeljournalist bij Bild en als de Turkse gastarbeider Ali, werkte die winter net in het geheim als dakloze in Keulen. Hij had Marco wel eens gezien in het daklozencafé Gulliver, waar iedereen wist dat hij uit Berlijn kwam. Een paar telefoontjes naar mensen uit het telefoonboek met dezelfde achternaam later, had Walraff een huilende moeder aan de lijn. Achter­volgd door gokschulden was Marco twee jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Hij kon uiteindelijk nog in het familiegraf worden bijgezet.

De overschilligheid grijpt...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie