Tijd van leven

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn vader heb ik amper gekend, hij is jong gestorven. Maar mijn moeder was een erg leuke moeder. Ik heb lang met haar samengeleefd, dat wil zeggen: zij voor en ik achter en altijd aankloppen – geen flauwekul. Ik mocht alles en ik had een enorm respect voor haar, daarom zal ik ook wel zo keurig geweest zijn. Toen ik dertien was werkte ik al, bij een grimeur en toneelkapper, en zij zag dat ik gen├│├│t. Zij heeft mij altijd als een volwassene behandeld, dus toen ik op mijn dertiende na een voorstelling nog uit wilde gaan, vond zij dat de gewoonste zaak van de wereld.’

Kunt u werken met deadlines?

‘Beginnen is het moeilijkst. Als ik vroeger naar Den Haag reed om een nieuw ballet te maken, dan reed ik eerst 100 of 120. En ongemerkt reed ik steeds langzamer, soms nog maar 70. Dat ging vanzelf – alsof ik het begin maar zo lang mogelijk wilde uitstellen. Toch begin je en dan m├│├ęt je – ik ben iemand die het beste werkt met z’n rug...