Hans van der Linde

Maurits Martijn
De huisarts die de griepprik in twijfel trok

Eigenlijk was het een vrij onschuldig interview dat huisarts Hans van der Linde (1943) vorig jaar oktober gaf aan dagblad Trouw. De vraag was of de jaarlijkse griepprik wel van nut was. De aanleiding was een artikel in het Geneesmiddelenbulletin waarin werd gesteld dat er geen overtuigende wetenschappelijke aanwijzingen bestaan dat de griepvaccinatie werkt.

Van der Linde sloot zich hierbij aan. ‘Er is geen valide bewijs dat jaarlijkse vaccinatie van gezonde ouderen en risicopatiënten effectief is.’ Ook wilde Van der Linde wel iets zeggen over een ander punt van kritiek van de auteur van het artikel in Geneesmiddelenbulletin. Die schreef dat er bewijs was dat de studies naar de werking van de prik die door de farmeceutische industrie zijn gefinanicierd, de neiging hebben om gunstiger uitkomsten te laten zien. Ja, erkende Van der Linde, de macht van de pillenfabrikanten is groot. ‘De grenzen zijn steeds meer opgeschoven, ook door...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie