Hans Spekman: 'We gaan door met theedrinken, wat de electorale consequenties ook zijn'

Thijs Broer& Max van Weezel
Foto: Otto Snoek
Op straat wordt partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman steeds vaker uitgescholden. Met Thijs Broer en Max van Weezel loopt hij door zijn wijk in Utrecht, waar inmiddels bijna niemand meer PvdA stemt. ‘Veel mensen nemen het ons kwalijk dat we met de VVD zijn gaan regeren’

Voor liefhebbers van vergane glorie is het Museum van Zuilen aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een klein Walhalla. Sinds de opening in 2009 brengt het museumpje de roemruchte geschiedenis van de arbeidersbuurt in het noordwesten van de Domstad in beeld. In de hoogtijdagen, de jaren zestig van de vorige eeuw, hadden machinefabriek Werkspoor en de nabijgelegen staalgieterij DEMKA duizenden bankwerkers, elektromonteurs, lassers en pijpfitters in dienst. Totdat de fabrieken bezweken onder de hevige buitenlandse concurrentie: bij Werkspoor rolde het laatste treinstel in 1972 de hal uit, DEMKA sloot in 1983 de poorten. Aan het industriële verleden herinneren in de expositieruimte aan de Amsterdamsestraatweg nog...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials