‘Ik was verbaasd dat History and Theory het stuk van Runia had aanvaard,’ zegt Niod-directeur Hans Blom. ‘Kennelijk zonder er eerst iemand met verstand van zaken naar te laten kijken. Het straalt natuurlijk een geweldige geleerdheid uit, met al die psychologie, al die voetnoten. Aardige intellectuele spielerei, maar het verklaart helemaal niets. Het heeft me geweldig teleurgesteld dat hij niet eerst contact met mij heeft opgenomen. Hij baseert zich vooral op een stuk uit HP/De Tijd, waarvan een kind kan zien dat het uitsluitend is geschreven om te beschadigen.’

Kunt u zich, afgezien daarvan, verplaatsen in het betoog van de geschiedfilosoof die zegt dat het Niod aan parallel processing ten prooi is gevallen?

‘Ik onderken dat er onbewuste processen kunnen zijn. Maar ik ben geen therapeut, en wat mij betreft is er ook geen patiënt. En als Runia al supervisor is, dan had hij met de therapeut moeten spreken. Ik vind de vergelijking van het Niod als supervisor of therapeut...