Laat ik het maar meteen toegeven: sommige van mijn beste vrienden zijn voorlichter. Dat kan ook moeilijk anders, want de meeste directeuren communicatie van ministeries zijn oud-collega’s van me. Gerard van der Wulp en Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst ken ik al jaren: Gerard uit de tijd dat hij nog Haags redacteur van het NOS Journaal was, Henk als de auteur van spraakmakende interviews in de linkse Rotterdamse krant Het Vrije Volk. Met Jeroen Sprenger van Financiën volgde ik in de jaren zeventig colleges politicologie. Met Stephan Koole van Verkeer en Waterstaat zit ik tot op de dag van vandaag in het Nieuwspoort-bestuur. Cor Groeneweg van VWS en ik werkten samen bij Radio 1. Twee keer per jaar drinken we bij hem thuis whisky die hij importeert uit het Isle of Islay. Zijn vrouw Lucy zorgt voor de bijpassende rijsttafel. Het zijn aangename avonden. Van mij zul je niet horen dat een journalist geen rijksvoorlichter mag worden.

Choquerend dus dat Gerard, Henk, Jeroen,...