Naarmate ik ouder word, merk ik dat mijn wereldbeeld vervormd raakt. Desondanks interesseer ik mij in psychologie en de achterliggende gedachten van de handelingen van de mens. Is mijn mogelijk verwrongen (?) beeld van de wereld combineerbaar met een beroep als psycholoog?
Y. Brandt, Maastricht

Het lijkt onvermijdelijk dat de ouderdom gepaard gaat met afnemende nieuwsgierigheid en die afnemende nieuwsgierigheid houdt verband, vermoed ik, met afnemende begeerte. Bent u psycholoog of wilt u er een worden?

De overweging dat het eigen wereldbeeld verwrongen is, is de eerste stap op weg naar zelfkennis en kennis van de wereld. Kennis staat betrekkelijk los van democratische beginselen, wetenschap wordt niet bedreven bij meerderheid van stemmen. En dat uw wereldbeeld niet overeenkomt met dat van uw patiënten betekent niet dat u geen empathie kunt voelen voor het wereldbeeld van uw patiënten. Ik raad u aan psycholoog te blijven of te worden.

Ik ben nu twee keer vreemd gegaan. Mijn...