Ik vroeg mij af of al die vragen die u wekelijks beantwoordt door uzelf verzonnen worden. Van veel van de behandelde problemen kan ik mij namelijk moeilijk voorstellen dat mensen er echt mee zitten.
H.

Ik kan u verzekeren dat ik nooit een vraag aan de Mensendokter zelf verzonnen heb. Het kan natuurlijk zijn dat de vragenstellers hun vragen verzinnen. Een tijd geleden was ik te gast in de Valeriuskliniek om een lezing te houden. Ik vroeg aan de directeur van de kliniek: ‘Wat doet u met mensen die zich bij u melden en beweren geestesziek te zijn, terwijl ze dat overduidelijk niet zijn?’ Zijn antwoord luidde: ‘Iemand die beweert geestesziek te zijn terwijl hij dat niet is, is ook geestesziek.’ Daarmee is uw vraag afdoende beantwoord. Waar zit u overigens echt mee?

Sinds enige tijd vind ik het moeilijk om het positieve van de mens in te zien. Ik kon dat al nooit van de mensheid in het algemeen, maar nu zie ik het ook niet meer in de mensen die mij na staan. Volgens mij is mijn...