De dag na de glorieuze overwinning van het Nederlands elftal op Brazilië stelde mijn zoontje van zeven opeens de vraag waarom het eigenlijk zo belangrijk is om wereldkampioen te worden. Tot mijn schaamte moest ik hem een fatsoenlijk antwoord schuldig blijven. Erger werd het toen het gesprek vervolgens kwam op wat mijn zoontje later wilde worden. ‘Waarom moet iedereen eigenlijk iets worden?’ vroeg hij. Wederom had ik geen goed antwoord paraat. Mensendokter, met wie is er nu iets mis, met mijn zoontje of met mij?
– Kim Wannet, Amsterdam

Noch met uw zoontje noch met u is iets mis. Voor het Nederlandse team en hun coach is het belangrijk om wereldkampioen te worden, omdat ze er geld aan verdienen en het prestige oplevert. Voor de spelersvrouwen is het denk ik een aardige afleiding omdat ze hun echtgenoten kunnen steunen, hoewel ik persoonlijk niet zo veel van steun zou moeten hebben – misschien denken sommige spelers daar ook zo over. Waarom het voor de rest van de Nederlanders...