Merkt u al aan den lijve de gevolgen van de recessie? Waarop gaat u bezuinigen als dit echt nodig is?
H.R. te R.

Wat ik merk, zijn niet zozeer de gevolgen van de recessie als wel de consequenties van een roekeloos uitgavenpatroon. Mijn financieel adviseur heeft mij enkele jaren geleden opgeroepen alleen nog huiswijn te bestellen in restaurants. Dat advies heb ik – enkele uitzonderingen daargelaten – opgevolgd. Nu mijn uitgavenpatroon van de afgelopen jaren mij tot soberheid heeft gedwongen, koop ik geen business class-tickets meer en ik laat mij ook niet meer na aankomst in een hotel masseren.

Waarop ik niet bezuinig, is personeel. Ik ben van plan eind van dit jaar met mijn drie assistenten en de ontwerper van mijn website in Zwitserland te gaan skiën bij wijze van personeelsuitje. Ikzelf zal niet skiën, maar ik zal wel belangstellend toekijken. In dezen volg ik woorden van een officier die zei: ‘Ik eet als mijn mannen hebben gegeten.’

Ik wil graag gewoon trouwen en kinderen...