Een huisvriend maakt nét iets te veel zogenaamd politiek incorrecte grapjes over Joden en Marokkanen. Allemaal met een air van: wij staan boven alles en weten wel beter, dús kunnen we overal grappen over maken. Misschien komt u die houding ook wel eens tegen? Het is een soort pseudo-intellectuele arrogantie. Ik slaag er niet in hem op zijn nummer te zetten en volgens mij is hij gewoon op een lakse manier echt antisemitisch. Wat doe ik?

Ik weet niet of je op een lakse manier echt antisemitisch kunt zijn. Bedoelt u dat hij per ongeluk antisemitisch is? En ik begrijp dat het lastig is die huisvriend erop aan te spreken omdat hij u zal beschuldigen van een gebrek aan humor of u zal wegzetten als een slaaf van het politiek correcte denken, wat op hetzelfde neerkomt.

Een uitgebreide discussie hierover met hem lijkt me zinloos. Ik zou hem laten weten dat u zijn grappen akelig, racistisch en antisemitisch vindt. De vriend zal tegensputteren, hij zal u aanvallen, hij zal zichzelf...