Gaat u wel eens naar cabaret? Ik ga alleen naar Micha Wertheim, die het cabaret ook deels deconstrueert. Alleen bij hem overkom ik mijn problemen met het concept van: gaan zitten om een avondje te lachen. Wijk ik af, of wijken cabaret­bezoekers af?

Er zijn meer gegronde redenen om een roman te lezen of een filosofisch geschrift dan om een cabaretvoorstelling te bezoeken. Ik ga nooit naar het cabaret, maar toen ik twaalf was, luisterde ik naar lp’s van Don Quishocking en Fons Jansen. Ook heb ik weleens Wim Kan op televisie gezien, en toen ik iets ouder was, heb ik de teksten van Freek de Jonge, die als ik me niet vergis werden uitgegeven door De Harmonie, bestudeerd. De traditie van het cabaret in Nederland is mij dus niet onbekend.

Bijna twee jaar geleden interviewde ik Micha Wertheim in De Balie. Ter voorbereiding heb ik toen al zijn theatershows op dvd bekeken. Ook de deconstructie van cabaret blijft cabaret denk ik, maar ik zou me geen zorgen maken over uw gedrag. U gaat naar...