Tijdens zijn studietijd maakte Joël Broekaert als barista aan de lopende band cappuccino’s. Best een kunst. Want hoe vang je zoveel mogelijk luchtbelletjes in de melk?

Als student werkte ik in een drukke Amsterdamse nachtkroeg. Dat was een bijzonder nuttige leerschool. Ik deed er vaardigheden op waar ik tot op de dag van vandaag veel profijt van heb. Zoals altijd even knikken naar iedereen die wil bestellen, hoe druk het ook is: gasten het gevoel geven dat je ze gezien hebt en weet wanneer ze aan de beurt zijn – daar worden ze rustig van. Ik leerde hard werken, ruzies sussen, hoe je dronken idioten om vier uur ’s ochtends de tent uit krijgt, en – misschien wel de belangrijkste levensles – bier tappen.

Maar na een vol jaar studievertraging leek het toch een goed idee om iets overdag te zoeken. Dus heb ik de rest van mijn studietijd voornamelijk cappuccino’s gemaakt. Dat vergt een stuk minder mensenkennis en het is lang niet zo stoer als je vierentwintig bent. Je hoeft...