Broedplaatsen

Genetisch spelen met kogelvrije huid

Kelli van der Waals
Sterker dan staal. Biotech-kunstenaar Jalila Essaïdi: ‘Spinnenzijde heeft miljoenen jaren trial and error doorlopen.’ Foto: Boudewijn Bollmann
Vrij Nederland bezoekt broedplaatsen van vernieuwing. Deze week: Inspidere van Jalila Essaïdi. ‘Bulletproofskin’ is met spinnenzijde stukje versterkte huid, dat een kogel kan tegenhouden.
Wat doet die spin daar?

Spinnenzijde maken. Deze gouden wielwebspin komt uit tropisch Madagaskar en maakt draad dat tien keer zo sterk is als staal. Het heeft daarnaast uiteenlopende andere nuttige eigenschappen. Het is biologisch afbreekbaar, flexibel, geleidt warmte beter dan koper en is biocompatible: het past bij het DNA van de mens. Zo kon biotech-kunstenaar Jalila Essaïdi de bulletproof skin ontwikkelen, een met spinnenzijde versterkt stukje huid dat een kogel kan tegenhouden. Het was een proof of concept, maar moest mensen ook aan het denken zetten: willen wij dat wel? Die filosofische component ging aan veel mensen voorbij. Na de lancering kreeg Essaïdi mailtjes van soldaten, of zij dat ook konden krijgen.

Spinnenzijde: sterk, natuurlijk, flexibel en biocompatible. Hoe gaat dit de...
Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand
X
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen.
Word abonnee en lees onbeperkt
Neem nu een digitaal abonnement, voor € 4,99 per maand.

Advertentie

Advertentie