Broedplaatsen

Genetisch spelen met kogelvrije huid

Kelli van der Waals
Sterker dan staal. Biotech-kunstenaar Jalila Essaïdi: ‘Spinnenzijde heeft miljoenen jaren trial and error doorlopen.’ Foto: Boudewijn Bollmann
Vrij Nederland bezoekt broedplaatsen van vernieuwing. Deze week: Inspidere van Jalila Essaïdi. ‘Bulletproofskin’ is met spinnenzijde stukje versterkte huid, dat een kogel kan tegenhouden.
Wat doet die spin daar?

Spinnenzijde maken. Deze gouden wielwebspin komt uit tropisch Madagaskar en maakt draad dat tien keer zo sterk is als staal. Het heeft daarnaast uiteenlopende andere nuttige eigenschappen. Het is biologisch afbreekbaar, flexibel, geleidt warmte beter dan koper en is biocompatible: het past bij het DNA van de mens. Zo kon biotech-kunstenaar Jalila Essaïdi de bulletproof skin ontwikkelen, een met spinnenzijde versterkt stukje huid dat een kogel kan tegenhouden. Het was een proof of concept, maar moest mensen ook aan het denken zetten: willen wij dat wel? Die filosofische component ging aan veel mensen voorbij. Na de lancering kreeg Essaïdi mailtjes van soldaten, of zij dat ook konden krijgen.

Spinnenzijde: sterk, natuurlijk, flexibel en biocompatible. Hoe gaat dit de...
Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials