Reportage / De nieuwe middenklasse

Fokke de Vries (35) uit Leeuwarden wordt somber als hij vertelt over de lage opkomst bij de biljartclub waarvan hij voorzitter is. Vooral de jongeren laten het afweten: ‘De nieuwe generatie is veel meer op zichzelf gericht.’

Gary Man-A-Hing (38) uit Amstelveen had een vader die naast zijn drukke werk dag en nacht in de weer was voor de Chinese gemeenschap. Hij moet daar niet aan denken. Zijn vrije tijd gaat zitten in zijn vrouw en zijn twee dochters. ‘Ik wil er altijd voor de kinderen zijn.’

Paul Koldewey (45) uit Amsterdam wil geen lid zijn van welke organisatie ook: ‘Voor mij is het belangrijk dat ik nergens aan vastzit. Mijn enige abonnement is dat van mijn telefoon.’

Angelina Fifi (31) was actief in de PvdA maar zegt nu: ‘Het lijkt of niemand meer in beweging komt. Alsof we allemaal zijn lamgeslagen.’

Voor Peter Berkers (50) is het lang geleden dat hij de barricaden opging. ‘We zijn verwend geraakt. Ik zelf ook. Dat dempt je gevoel van...