Mensbeeld / Eten en denken

Ik ben ik. Het lijkt een simpele gedachte, maar een kind dat dit voor het eerst denkt, kan er helemaal van in paniek raken. En ook een volwassene die voor het slapen ineens uitzoomt en zichzelf van een afstandje beschouwt – ik ben die vrouw met al haar eigen gedachten in dat gestaag uitdijende lichaam in een bed ergens op de wereldbol – staat daar liever niet te lang bij stil. Want je ziet niet alleen hoe uniek je bent, maar ook hoe kort dat unieke leventje van jou eigenlijk maar duurt. Gelukkig doemt er meestal iets anders op om de geest mee bezig te houden. Voornemens voor de volgende dag (nu écht beginnen met elke dag sporten!), taken die liggen te wachten (een artikel schrijven over het ik, hoe dát nou weer aan te pakken?) of een afleidend spelletje Angry Birds op de mobiel die als wekker dient.

Met zijn broodtrommeltje

De schrik van het ik, zo noemt wetenschapsjournalist Koos Neuvel dat uitzoommoment, in een nieuw boek dat Tussen de oren heet. In...