Vrij Nederland januari 2018

Gaat thorium de wereld redden?

Marco Visscher
Oak Ridge National Laboratory.
Stop thorium in een kerncentrale in plaats van uranium, en je krijgt CO2-vrije energie, zonder gevaarlijk kernafval en kans op ongelukken. Een ideale achtervang voor zon en wind. Althans, dat zeggen enthousiaste voorstanders. Wat is de potentie van thorium?

Het zoemt al een paar jaar rond: dé duurzame brandstof van de toekomst zou een zacht, zilverwit metaal zijn, waarvan maar weinig nodig is om enorme hoeveelheden energie te produceren. Thorium heet het, vernoemd naar de Noorse god van de donder, en het is overvloedig op de aardkorst beschikbaar, ook in het stadspark bij jou om de hoek. Op dit moment doen we er weinig mee; het goedje wordt gezien als een hinderlijk bijproduct uit de mijnbouw. Maar de energie die zelfs een klein beetje van het spul in staat is op te wekken, is immens, CO2-vrij en volgens sommigen spotgoedkoop. Daarbij komt: de centrale waarin dit alles gebeurt, kan 24 uur per dag leveren, weer of geen weer. Sterker, de centrale kan moeiteloos de schokken aan het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials