Amerika wordt met Trump een ander land. Een donker, dystopisch land

Freke Vuijst
Donald Trump geeft zijn acceptatie-speech tijdens verkiezingsnacht. Foto: AP Photo/John Locher/HH

Donald Trump heeft de presidentsverkiezing gewonnen. Tegen alle verwachtingen in – van de datagoeroes en opiniepeilers, de journalisten en de schrijvers van hoofdcommentaren, en ook van deze correspondent.

Waarom hij heeft gewonnen? Een eerste indicatie is dat Trump gelijk had—de peilers lijken kiezers te hebben gemist —die Amerikanen met de Trump-bordjes in de tuin. En ja, daar waren er veel van, met name op het platteland en in de oude voorsteden. Ze zijn massaal naar de stembus getrokken. En hoewel Clinton min of meer de kiezers trok die voorspeld waren, was het de tsunami van witte kiezers die Trump zijn zegen gaf.

Amerika heeft geen vrouw gekozen. Misschien zal het land dat ooit doen. Maar dan zal het niet een vrouw zijn die First Lady, senator en minister van buitenlandse zaken is geweest. Die zich al sinds haar studententijd inzet voor kinderen en gezinnen. Die van vrouwenrechten mensenrechten heeft gemaakt.

Die vrouw, Hillary Clinton, verdwijnt nu van het politieke toneel.

Als ze niet al meer dan vijfentwintig jaar door de media en de Republikeinse partij was afgeschilderd als een heks, een leugenaar, een corrupte politicus, was het wellicht anders geweest. Ze had te veel ‘bagage’, hoe onterecht het ook was, de haat tegen haar was groot.

Amerika zal de komende decennia een ander land worden, een donker, dystopisch land. President Trump zal rechters op het Hooggerechtshof plaatsen die aartsconservatief zijn. Dat was de deal die hij, zelf een weinig Bijbelvaste man, met Christelijk Rechts had gemaakt in ruil voor hun politieke steun. Het recht op abortus kan worden teruggedraaid, de persvrijheid staat op het spel.

Deze socioloog stapte over de empathiemuur: ‘Trump-stemmers zijn niet gek’ Lees verder Of hij zal bijdraaien en de standaard Republikeinse agenda van privatisering van de AOW en bezuinigingen op de gezondheidszorg voor armen en ouderen zal doorvoeren, zal afhangen van hoeveel invloed traditionele conservatieven op hem zullen hebben.

‘Het probleem van de democratie ligt bij de kiezers’ Lees verder Maar, nu maak ik de fout, die ik ook bij Amerikaanse collega’s opmerk: praten over Trumps beleid alsof Trump een normale Republikein is. Dat is hij niet. Dat is hij nooit geweest. Hij is een racist, een seksist, een islamofoob. Hij heeft alle karaktertrekken van een authoritarian. Hij zal miljoenen Amerikanen pijn doen. En niet te vergeten onze planeet, die zal met Trump in het Witte Huis nog eerder sterven.

 

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.