Ciao fratello,

Ben net terug van een paar dagen Champagne. Verkwikkend, hoewel we na het ontbijt al het eerste glas hieven. Maar terwijl ik van wijn – zeker overdag – onmiddellijk instort, werkt champagne als pure brandstof. Ik heb er ook veel van geleerd. Hoeveel verschillende soorten er zijn, bijvoorbeeld. En dat bijna iedere wijnboer zijn eigen ‘merk’ heeft – waarvan ik er minstens zestien heb geproefd (en niet uitgespuugd).

Ik moest aan je denken, want de druivenpluk was net begonnen. Pure romantiek, die gebogen figuurtjes tegen een knalgroene berghelling, dorp met kerktoren tegen de achtergrond.

In de caves van het wereldberoemde champagnemerk Taittinger kregen we een rondleiding. Clovis Taittinger zelf, nota bene, schetste ons in niet al te kort bestek de geschiedenis van zijn familiebedrijf. Hij beweerde dat Taittinger ervoor gezorgd heeft dat het drinken van champagne minder exclusief is geworden. Werd een fles champagne vroeger vooral gebruikt voor het dopen van een schip...