Ciao fratello,

Heb jij een goed recept voor vitello tonnato? Ik vind het een van de lekkerste Italiaanse voorgerechten, maar lastig om zelf te maken. Ik had een recept gevolgd uit het Slow Food-kookboek, maar dat mislukte faliekant. Een flink stuk kalfsvlees moest in en onder een dikke laag zout anderhalf uur in de oven garen. Daar ging het al mis. Om te bepalen of het vlees gaar genfoeg was, gebruikte ik een thermometer, en die gaf na anderhalf uur aan dat het vlees te lang in de oven had gezeten.

Bovendien kreeg het vlees een heel zoute smaak. Logisch, achteraf. Ik heb wel eens vis in zo’n zoutkorst gemaakt, maar die heeft nog een vel dat het zout tegenhoudt. En ten slotte geef ik het je te doen om heel dunne plakken te snijden van een te gaar stuk vlees. Nee, het werd niets. Kalfsvlees kan ook zo onaantrekkelijk grijs worden. Ik denk dat ik maar weer mijn toevlucht neem tot een goede biologische slager en daar lekker twee ons gesneden kalfsfricandeau koop. Die tonijnsaus, daar...