Ciao fratello!

Iedereen wordt steeds opgewondener op de school waar ik werk. De kinderen komen ’s ochtends het lokaal letterlijk binnengestuiterd. Zo bevangen door de gedachte dat er ’s nachts iemand heeft rondgereden, met als enig doel slapende kinderen te verrassen. Al twee weken lang zingt de hele klas zich elke middag uit de naad. Dat het steeds dezelfde liedjes zijn, maakt niks uit. Het lijkt de enige manier om de spanning een beetje kwijt te raken.

In mijn groep zitten kinderen van de leeftijd waarop je tegelijkertijd heilig kunt geloven, én wijsneuzig kennis neemt van de geschiedenis van de bisschop van Mira. Toen ik een verhaal voorlas waarin stond dat ‘de oorspronkelijke Sinterklaas’ begraven ligt in Bari, wist ik zeker dat ik de enige in het lokaal was die een beeld heeft bij die stad.

Heb jij dat graf van San Nicola daar wel eens bezocht? Je vertelde een keer dat je in Bari tot laat in de avond lekker kunt eten. Je had het toen over een hartig hapje van polenta, dat in...