Ciao fratello,

Een van de eerste keren dat wij jou in Puglia opzochten, maakte je gevulde inktvisjes. Midden op een warme dag stond je handig die inktvissen onder een buitenkraan schoon te maken, terwijl er ondertussen iets op het vuur stond te pruttelen. Het gerecht dat na een uurtje uit de oven kwam, was een van de lekkerste dingen die ik ooit heb gegeten.

Hoe kan het dan dat, toen ik het thuis zelf een keer maakte, het zoveel minder indrukwekkend smaakte? Was het de zon? Jouw eigen wijn? Het feit dat het me werd voorgeschoteld? Of deed ik toch iets verkeerd?

Ik weet nog wel dat ik even iets moest overwinnen bij het schoonmaken van die inktvissen. Je trekt er een soort glazige graat uit, en dan komt er van alles mee. Ook die kop in stukjes hakken was aanvankelijk niet echt prettig, maar na twee beesten ben je eraan gewend. Ik was ook heel verbaasd over de hoeveelheid ingrediënten die ik nodig had. Inktvis, brood, peterselie, wijn en olie. Dat was alles. Klopt dat inderdaad?...