Ciao fratello,

Heb jij wel eens linzen zien groeien? Ik niet, maar wat moet het een werk zijn om zulke kleine boontjes te doppen. Vandaag heb ik een linzenproeverij gehouden. Ik had bij de biosuper rode, groene, en bruine linzen gekocht, en – omdat iedereen altijd zegt dat het de lekkerste zijn – een vier keer zo duur pak lentille verte du Puy. Ik heb ze allemaal afzonderlijk, maar wel op dezelfde manier gekookt (met een stuk ui en een laurierblaadje). Na twintig minuten waren ze gaar. Ik snap niet dat er op alle verpakkingen staat dat -je linzen minstens vijfenveertig minuten moet koken, want dat is een reden om ze in het schap te laten staan. Het verschil in uiterlijk en smaak was opmerkelijk. De rode kookten vrijwel meteen stuk en zagen er het minst aantrekkelijk uit. De biobruine ‘berg-linzen’ smaakten bijna naar gewone bruine bonen. De biogroene waren ok├ę, maar vergeleken bij de groene uit Frankrijk een beetje saai. Want die linzen uit Le Puy zijn inderdaad bijzonder krachtig...