Ciao fratello,

Op de horecabeurs in Maastricht zag ik gisteren, behalve een grote hoeveelheid Limburgse streekproducten als blauwe bessen, blond bier en speciaal eenentwintig dagen aan het bot gerijpt rundvlees, ook een ijskast vol varkenskoppen. Wat bleek? Een van de hoogtepunten van de beurs werd het op topniveau bekokstoven van alle onderdelen van de varkenskop. Een beroemde Zweedse chef-kok werd ingevlogen om een gekonfijte varkenswang klaar te maken. En kroepoek van varkensoor. Helaas was het nog niet zover toen ik er was, want ik had het me graag laten smaken. Hoewel, als de onderdelen van een dier erg herkenbaar zijn, ben ik niet zo’n held. Een plak zure zult of hoofdkaas gaat prima, en dan maakt het me niet uit wat er in zit, maar met tong heb ik het al wat moeilijker.

Ik kan me herinneren dat oma op hoogtijdagen zelf ossenstaartsoep maakte, en dat er dan een complete ossenstaart in de pan lag. Ik vond daar destijds niets geks aan. Jij had toch ooit varkentjes op je...