Mijn ooms van moeders kant waren allebei fout in de oorlog. Kan gebeuren, hoor je, niet om hun tolerantie bekend staande mensen, wel eens zeggen. De jongste was met zijn vrouw in Berlijn terecht gekomen. Vraag mij niet hoe.

In mei 1945 keerde het tweetal te voet terug naar Nederland en belde aan bij het (schoon)ouderlijk huis te Haren, Groningen. Mijn grootvader was een publiek figuur in Groningen. Hij had een prominente rol gespeeld voor de Christelijk Historische Unie (CHU, later opgegaan in het CDA) op provincie- en gemeenteniveau.

Hij gaf zijn zoon en schoondochter te verstaan dat ze gevoed en gekleed zouden worden en dat hij ze de volgende dag bij de autoriteiten zou afleveren.

Donald Trump, Jr. blijft beweren dat hij niets over zijn ontmoeting met de Russische advocate aan zijn vader verteld heeft.

Het zou zijn vader gesierd hebben als hij met de volgende verklaring naar buiten was gekomen: Ik had liever gehad dat mijn zoon mij dit wel verteld had. Dan had ik hem...