Fout in de oorlog

Freek de Jonge
Was Donald Trump, Jr. maar door zijn vader aangegeven bij de FBI. Foto: REX/Shutterstock

Mijn ooms van moeders kant waren allebei fout in de oorlog. Kan gebeuren, hoor je, niet om hun tolerantie bekend staande mensen, wel eens zeggen. De jongste was met zijn vrouw in Berlijn terecht gekomen. Vraag mij niet hoe.

In mei 1945 keerde het tweetal te voet terug naar Nederland en belde aan bij het (schoon)ouderlijk huis te Haren, Groningen. Mijn grootvader was een publiek figuur in Groningen. Hij had een prominente rol gespeeld voor de Christelijk Historische Unie (CHU, later opgegaan in het CDA) op provincie- en gemeenteniveau.

Hij gaf zijn zoon en schoondochter te verstaan dat ze gevoed en gekleed zouden worden en dat hij ze de volgende dag bij de autoriteiten zou afleveren.

Donald Trump, Jr. blijft beweren dat hij niets over zijn ontmoeting met de Russische advocate aan zijn vader verteld heeft.

Advertentie

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials