Met de vluchtelingenstroom groeit ook het rechts-extreme protest en geweld in Duitsland, vooral in het voormalige Oost-Duitsland. Nynke van Verschuer woonde er en denkt terug aan de klasgenoot die tijdens het speelkwartier een hakenkruis op het bord tekende.

In de Oost-Duitse provinciestad waar ik begin jaren negentig mijn vroege jeugd doorbracht waren er pakweg twee soorten hangjongeren. De voetballers liepen in glimmende trainingspakken en trapten eindeloos de bal over en weer op een modderveldje of zeulden met de bal onder de arm door de stad op zoek naar een tegenstander of een gelegenheidsdoel. Mijn broer was een van hen en ik soms ook, als het gebrek aan spelers zo schrijnend was dat ik mee mocht doen en een of andere ondankbare plek in het veld kreeg toegewezen.

Dan had je de jongens in kisten met witte veters, legerbroeken en bomberjacks met oranje voering die vooral in speeltuintjes rond hingen en sigaretten rookten. Ik was bang voor ze, mijn moeder had met een gedecideerd...