De Noor Knausgård werd wereldberoemd met zijn autobiografische serie Mijn strijd. Wie is deze schrijver, die in Scandinavië inmiddels nauwelijks meer over straat kan?

Zelden blij

‘Hij was de droevigste man die ik ooit had gezien,’ zegt een vriend van Knausgård over hun eerste ontmoeting. In ‘Boeken op reis’ interviewt Wim Brands Knausgård in diens tuin. Die vertelt waarom hij zelden blij is, nooit gelukkig en waarom hij na het voltooien van de reeks ‘Mijn strijd’ geen fictie meer zal schrijven.

BorderKitchen – In gesprek met Herman Koch

Voor BorderKitchen, het terugkerend evenement in Den Haag waar hij afgelopen maart te gast was, werd Knausgård geïnterviewd door superfan Herman Koch. Hier is niet het volledige gesprek te horen en te zien, maar een impressie met foto’s van minder drie minuten: perfect als introductie op de persoon Knausgård. ‘Ik schrijf op intuïtie,’ aldus de Noor. ‘Ik vertrouw erg op het toeval.’

Library of Congres – In het Noors en het...