07-01-2009
Door Jeanette Winterson, Ali Smith, A.M. Homes, Jackie Kay
Vertaling: Rien Verhoef

1. Jeanette Winterson
Helen: Al die verloren jaren waarin ik meende dat het leven me tekortdeed, en wat had ik nodig?

Om iemand lief te hebben die mij lief kon hebben. Mijn leven is geen mislukking. Ik ben geen mislukking. Waar het aan ontbrak was niet de romantiek van een romannetje – gewoon de juiste persoon vinden en Pang! Het was de liefde. Niet Cupido, niet de Gevleugelde Jongeling, een en al pijl en spier en een beetje artistiek en een beetje nichterig, waar ik op wachtte was Aphrodite zelf.

Nu zul je misschien zeggen dat dit gewoon een variatie op een thema is en dat het nog steeds alleen maar om ‘de juiste persoon’ gaat, maar ik was er zo op gericht om de juiste persoon te vinden dat ik nooit begreep dat ik zelf de juiste persoon was. Als ik zelf in staat ben lief te hebben, dan ben ik ook in staat de persoon te vinden die in staat is lief te hebben.

Het einde wordt hier niet...