Feminisme is geen proces dat enkel vooruitgang kent: met een anti-abortuswet wordt Poolse vrouwen zomaar het recht op beschikking over hun eigen lichaam ontnomen.

Vorige week was ik op een conferentie voor componisten uit alle uithoeken van Europa, waar ik een Poolse producer sprak. ‘In Polen hollen we momenteel met z’n allen achteruit’, zei hij. ‘Maar het lijkt wel alsof het de rest van Europa niet zo interesseert.’

Nou wist ik wel dat er in Polen een nogal rechtse regering was aangetreden, maar ik kreeg pas door hoe ernstig de zaken er voor staan toen ik vanochtend, via via, op Twitter vernam dat duizenden vrouwen de straat op gingen in Warschau om te protesteren tegen een anti-abortuswet. Sterker nog: na wat zoekwerk vond ik cijfers waaruit bleek dat de algemene vrouwenstaking verder ging dan wat protesten: in sommige grote steden is 60 procent van de vrouwelijke werknemers vandaag niet op hun werk komen opdagen.

Wat is er aan de hand? Bisschoppen en kardinalen...