9 oktober is nationale krokettendag. Als ze ergens weten hoe je een kroket bakt, dan is het bij de Febo. Ze doen het er dan ook al sinds 1941. Wat is het geheim van het kroketten-imperium? Carel Brendel en Theo Gerritse zochten het in 1984 uit.

De eigenaar van de Febo: ‘Het geheim van de Febo? Hard werken en opletten, daar is niets geheimzinnigs aan. Gewoon goed met je vak bezig zijn. Dat heb ik al op mijn achttiende geleerd. Ik werkte toen bij een banketbakker in Zaandam. Zijn specialiteit was roombotersprits. Ik vroeg hem — net zoals u nu aan mij — wat het geheim van zijn sprits was. Jongen, zei hij, om deze spritsen te bakken heb je tien pond roomboter nodig. De meeste bakkers houden dat maar een week vol. Die kunnen de verleiding niet weerstaan om er wat margarine door te gooien. Een maandje verder is het half boter en half margarine en na twee maanden komt er geen boter meer aan te pas. Het is een kwestie van zelftucht; simpel vasthouden aan kwaliteit. ’

De zoon van...