Facebook raadt een psychiater aan ‘vrienden’ te worden met haar patiënten, en linkt haar patiënten ook maar gezellig aan elkaar. ‘Mensen die je misschien kent’ is een griezelige functie.

Tijdens een interview met een onbekende actrice kwam in de Oprah Winfrey-show ooit een uitspraak langs die ik me om onduidelijke redenen altijd heb herinnerd. ‘My friends are my chosen family,’ zei de B-actrice, waarna Oprah even om een moment stilte verzocht om deze uitspraak van het noodzakelijke gewicht te voorzien.

Ik moest er onlangs weer eens aan denken, toen ik me afvroeg wat de definitie van een Facebook-vriend tegenwoordig eigenlijk is. Oprah-indachtig zou ik namelijk willen betogen: Facebook-vrienden zijn een kunstmatig gecreëerde familie. Leuk is anders en je zult het er mee moeten doen, en waar ze allemaal vandaan komen is ook nog eens volstrekt onduidelijk. En dat bedoel ik niet op een cultuurpessimistische manier, in de categorie waarin er al zo vaak is geschreven over...