Ik weet nog dat ik in 2015 wachtte op de bus die me van station Emmen naar het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel zou brengen. Ik was moe en wist niet hoe mijn toekomst in dit land eruit zou zien. In Syrië was ik journalist. Hier in Nederland wilde ik mijn beroep weer oppakken. Maar dat bleek niet eenvoudig voor een nieuwkomer die de Nederlandse taal nog niet beheerst en afkomstig is uit een land waarvan het politieke systeem totaal anders is.

Ik ging de uitdaging aan. Naast de taal leerde ik het politieke leven van Nederland kennen. De grondwet, het parlement, de verkiezingen, de vrijheid van meningsuiting en de impact die dit alles heeft op het dagelijks leven van Nederlanders.

Vorige maand kreeg ik de Nederlandse nationaliteit, precies op tijd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Ik heb in Syrië nooit gestemd of zelfs maar overwogen om mijn stemrecht uit te oefenen.

Vorige maand kreeg ik de Nederlandse nationaliteit, precies op tijd voor de Tweede...