Vijfentwintig jaar lang dronk schrijver/dichter Erik Jan Harmens ‘belachelijk veel’. Hij schreef zijn leven neer in vijfennegentigduizend woorden, schrapte er vijftigduizend en de overgebleven vijfenveertigduizend werden de bestseller ‘Hallo muur’. ‘Als je drinkt, gaat het leven voor een deel aan je voorbij. Het leven na drank is schel, pijnlijk en reëel.’

Het grote hoofd tegenover mij zegt: ‘Ik drink nu twee jaar niet meer. Ik rook ruim vier jaar niet meer. Ik doe ook geen drugs. Ik loop veel hard. Pas geleden liep ik tweeëntwintig kilometer hard en toen dacht ik: nu moet ik wel oppassen dat ik daarin niet doorschiet. Eigenlijk gaat het best heel goed, ja. Mijn ex woont in ons vroegere huis aan de andere kant van de weg, ideaal voor het co-ouderen. Mijn zoon zit nu op een goede school; mijn boek Hallo muur loopt fijn, dus eigenlijk heb ik niet zoveel te klagen. Beetje druk, dat wel.’

Foto: Martin Dijkstra
Foto: Martin Dijkstra

Het hoofd behoort toe aan de dichter en schrijver...