Ivo Gay (60) uitgeverij Voltaire

‘Als iemand zijn uitgeverij Vol­taire noemt, dan weet je dat hij tegen de stroom in roeit. Het was de hoogste tijd om mijn eigen weg te kiezen, na een kwarteeuw als ondergeschikte bij een reeks uitgeverijen. Ik ben uitgever geweest bij Ambo, Unieboek en korte tijd bij Van Gennep – de grote Rob van Gennep op­volgen bleek na negen maanden geen haalbare kaart.

Een voorbeeld van een boek dat ik nooit had kunnen uitbrengen bij een van mijn vorige werkgevers is Het verhaal van Alexios, door Anna Komnene (1083-1153). Het is een biografie van haar vader, de Byzantijnse keizer, die zij zelf na zijn dood had willen opvolgen. De staatsgreep waarbij ze was betrokken mislukte, en daarna had ze tijd om dit boek te schrijven. Ze werd dus geen keizerin maar wél de eerste vrouwelijke historicus. Het is een nogal kostbaar boek dat geen hoge oplage zal halen.

Daar hoef ik tegenwoordig geen verantwoording meer voor af te leggen aan ­analfabete directeuren, die...