Interview Hans Spekman

‘We moeten weer leren keuzes te maken,’ zegt Hans Spekman.

Is de PvdA dat dan verleerd?

‘Ja. We zijn de afgelopen decennia veel te voorzichtig geworden. We durfden geen keuzes te maken, in de sociale zekerheid, in de zorg. We wisten niet wat we met de marktwerking moesten. Waren we ervoor of waren we ertegen? We hinkten voortdurend op twee gedachten. De PvdA heeft zich ontwikkeld tot een bestuurderspartij. Alles was op beheersing gericht. De angst regeerde. Dat is een ziekte waar de hele politiek last van heeft. Je kijkt eerst wat de anderen vinden voordat je zelf een positie durft in te nemen. Terwijl ik vind: zeg wat je overtuiging is en houd daar aan vast!’

Sinds wanneer lijdt de PvdA aan die ziekte?

‘Toen ik in 2006 in de Kamer kwam, zag ik dat angstige gedrag overal om me heen. Ik denk dat die cultuur al is ontstaan in de tijd van de paarse kabinetten. Als gemeenteraadslid heb ik de opkomst van Leefbaar Utrecht meegemaakt, de protestpartij van Henk...