Groenrechts heeft zichzelf nog niet definitief onmogelijk gemaakt

Max van Weezel
Jesse Klaver legt uit waarom de kabinetsformatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. Maar gaat hij nog terugkeren? Foto: Phil Nijhuis/HH

In tegenstelling tot wat velen dachten, klapte de formatie niet alleen op milieumaatregelen. Toch maakten de onderhandelaars elkaar niet al te veel verwijten. De deur blijft open, denkt Max van Weezel.

Een coalitie van VVD en GroenLinks maakt dit voorjaar een serieuzere kans dan in 2010, toen ook al eens over een groenrechts kabinet werd gepraat – al werd die constellatie toen Paars Plus genoemd. Dat schreef ik een paar weken geleden.

Grote struikelblokken waren destijds de miljardenbezuinigingen waar de liberalen op aandrongen, de hypotheekrenteaftrek die niet mocht worden afgeschaft en de kilometerheffing waarover de meningen uiteenliepen: PvdA, D66 en GroenLinks waren voor, de VVD tegen. Deelname van GroenLinks aan een kabinet leek me dit jaar makkelijker te realiseren: de economie groeit dus er kan geld worden uitgegeven, ook het grote bedrijfsleven wil tegenwoordig dat het verdrag van Parijs wordt nageleefd en de hypotheekrenteaftrek is door het vorige kabinet al...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials