Hoe de VS de luchtmacht van de PKK werd en IS zich mogelijk in zijn voet schiet. Hans Jaap Melissen bericht uit Noord-Irak.

Hij blijft kijken naar de pontonbrug waarover een stroom Yezidi’s weer terugkeert in Irak. Dilshad (24) staat al op Iraakse grond, hij heeft net zelf deze oversteek gemaakt vanuit Syrië, het land dat de Yezidi’s vanaf hun omsingelde bergen een kortere route bood naar een veiliger stuk Irak. ‘Tien dagen heb ik op de berg gezeten. Ik blijf staan kijken of ik de rest van mijn familie zie, mijn vader, moeder, broers, zussen.’ Maar Dilshad is bang dat zij niet meer leven. ‘Er zijn wel tweeduizend Yezidi’s doodgegaan,’ zegt hij, zwetend onder een handdoek die hij over zijn hoofd en nek heeft gedrapeerd. De temperatuur loopt hier op tot 45 graden.

Het aantal omgekomen Yezidi’s is volstrekt onduidelijk. In de chaos van hun plotselinge vlucht voor de extremisten van ISIS (die zich tegenwoordig IS noemen), zijn velen elkaar kwijtgeraakt. Ook loopt een...