Elk volk krijgt de liegende politici die het verdient – en dat is eigenlijk alles wat ik kwijt wil over de kwestie-Halbe Zijlstra. Prangender zaken trokken afgelopen week mijn aandacht. Slapen kan ik als ik dood ben, bijvoorbeeld, een boek waar ik per toeval op stuitte terwijl ik vrijelijk associërend stond te neuzen in die schappen van het internet waar de vergeten waren liggen opgeslagen. Intrigerende titel, meteen besteld. Het blijkt een ‘intiem portret’, zoals dat dan heet, van Rainer Werner Fassbinder, geschreven door een van zijn vaste medewerkers, acteur Harry Baer.

Nu heb ik, lang geleden, wel een paar films van Fassbinder gezien. Ik weet ook dat de geplande opvoering van zijn vermeend antisemitische toneelstuk Het vuil, de stad en de dood in 1987 een fikse rel veroorzaakte, waarvan het opvallendste aspect was dat acteur Jules Croiset de opvoering probeerde te verhinderen door zijn eigen ontvoering in scène te zetten. Ik weet dat Harry Mulisch zich daarop...